niedziela, 30 września 2018

Tort bezowy z czekoladą, orzechami i pomarańczami


Za oknem już jesień, sezon na kocyk, kakao i przeziębienia ... Zamiast aromatycznej drożdżówki pasującej akurat do kakao podsyłam Wam przepis na torcik bezowy, który możecie wykonać zarówno na urodziny czy inną okazję lub bez :)

Składniki:
- 6 białek (każde około 40 g)
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g orzechów laskowych, zmielonych na proszek
- 60 g mlecznej czekolady, roztopionej i przestudzonej

W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać kilkoma ruchami szpatułki. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę . 

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm.
Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła (masa podczas pieczenia trochę rozejdzie się na brzegi).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Włożyć na niego blachę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140ºC (bez termoobiegu. Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 30 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić, pozostawić do wystudzenia.

Składniki na krem śmietanowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie włożyć na 10 sekund do mikrofali na średnią moc.
W misie miksera umieścić schodzoną śmietankę i ubić na sztywno. Do roztopionej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, dobrze wymieszać i przelać do ubitej masy. Ponownie zmiksować. 

Dodatkowo:
- 2 pomarańcze
- wiórki czekoladowe

Pomarańcze obrać ze skórki i ze wszystkich błonek.


Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową kremu. Ułożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Na wierzch położyć kawałeczki pomarańczy i oprószyć wiórkami czekoladowymi.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...