środa, 23 maja 2018

Tort cytrynowy z białą czekoladą


Wczoraj miałam przyjemność przygotować kolejny tort dla koleżanki z pracy. Tort jest bardzo orzeźwiający za sprawą lemon curd i świeżych owoców. Cud, miód, malina! 

Składniki na biszkopt (tortownica o srednicy 24 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (można dodać 1/2 szklanki cukru)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do powstałej masy wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości 30 cm. Wystudzić, boki ciasta oddzielić od formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem cytrynowy i nadzienie:
- 600 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g lemon curd
- 50 g startej na proszek białej czekolady

Dobrze schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodawać stopniowo lemon curd, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.

Poncz:
- 1/2 szklanki wystudzonej herbaty lub
  1/2 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody z sokiem z 1/2 cytryny

Na paterze lub podkładce do tortu ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem i wyłożyć 1/4 część kremu. Na krem wyłożyć 1/2 lemon curd'u. Posypać połową startej czekolady. Następnie ułożyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć 1/4 część kremu, na to 1/2 lemon curd'u,posypać resztą białej czekolady. Przykryć trzecim blatem, delikatnie nasączyć i przykryć 1/4 częścią kremu. Pozostały krem pozostawić do obłożenia boków, wszystko wyrównać.

Dekoracja:
- 25 g wiórków z białej czekolady
- 2 rożki do lodów
- truskawki
- maliny
- borówki

Schłodzony tort niedługo przed podaniem udekorować według uznania, boki obsypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego ! :-)


2 komentarze:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...