poniedziałek, 21 stycznia 2019

Musowy torcik mango


Odrobina tropików w środku zimy. Orzeźwiający smak mango to zdecydowanie coś, co lubię :) 
Idealny wypiek jako tort na urodziny, imieniny, czy inne okazje.


Składniki na biszkopt (o średnicy 20 cm):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do powstałej masy wsypać obie mąki. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości 30 cm. Wystudzić, boki ciasta oddzielić od formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty - jeden blat potrzebny będzie do tortu, dwa pozostałe można zamrozić.

Poncz:
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki wymieszać.

Mus z mango:
- 600 g pulpy lub puree z mango (ok. 2 sztuki)
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
- 300 ml śmietany 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 małe mango, obrane i pokrojone w kostkę

Mango obrać i usunąć pestkę. Odważyć 600 g miąższu. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego puree. Można użyć gotowej pulpy z mango. 
Żelatynę w proszku zalać zimna wodą, tylko do jej pokrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę wstawić na 10 sekund do mikrofali, do momentu jej rozpuszczenia. Dodać do gorącego puree i dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników, do uzyskania jednolitego koloru musu. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na spód wyłożyć 1 blat biszkoptu. Polać ponczem za pomocą łyżeczki. Na wierzch i po bokach biszkoptu wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na glazurę z mango:
- 130 g pulpy lub puree z mango
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w mikrofali, wstawiając ją na 10 sekund, tylko do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę do pulpy i dokładnie wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

Dodatkowo:
- 1/2 małego mango
- maliny
- małe beziki

Gotowy torcik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić go z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie udekorować. Pokroić i podawać.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego ! :-)


Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...