czwartek, 10 maja 2018

Cukierkowy tort



Oszałamiający tort, za sprawą cukierków dosyć słodki, lecz słodycz przełamują  borówki w środku.
Tort ten miałam przyjemność przygotować dla Karoliny z okazji urodzin. Jeszcze raz Karolcia - sto lat !


Składniki na biszkopt (o średnicy 24 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie całkowicie sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony, cąły czas miksując dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy. Wierzch wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 35 minut i do tzw."suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na blat z wysokości około 30 cm i zostawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt oddzielić od boków tortownicy za pomocą nożyka i podzielić na 3 blaty.

Składniki na krem:
- 400 ml śmietanki 30-36%
- 750 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować. Do masy dodać mascarpone i krótko zmiksować do połączenia składników.

Składniki na poncz:
- 1 szklanka wystudzonej herbaty z cytryną
- 1/2 brzoskwiń z puszki
- 250 g świeżych borówek

Dekoracja: 
- 4x 280 g nadziewanych rurek waflowych
- 1 czekoladka Toffifee
- 2 opakowania M&M'ów
- 1 opakowanie orzeszków w czekoladzie
- 1 opakowanie Digestive Nibbles
- kawałek wstążki

Krem podzielić na 4 części. Na tekturowym podkładzie pod tort wyłożyć kilka arkuszy papieru do pieczenia - w ten sposób podkładka się nie ubrudzi.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć pierwszą część kremu. Połówki brzoskwiń odsączyć, pokroić w kostę i umieścić na kremie.
Położyć drugi blat, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą część kremu, wyłożyć umyte i wysuszone borówki.
Przykryć trzecim blatem i posmarować trzecią częścią kremu. Czwartą części kremu wyłożyć na boki, wyrównać i schłodzić całość 15 minut w lodówce .

Rurki waflowe dociąć na wysokość tortu, tak, by 1 cm wystawały nad jego powierzchnię. Ustawiac jedna obok drugiej wokół tortu, lekko dociskając. Pozostałą dekorację zrobić na krótko przed podaniem, gdyż kolorowe cukierki puszczają kolor.

Na środku tortu umieścić czekoladkę Toffifee. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części, a w każdą wsypać kolorowe drażetki.
Całość obwiązać wstążeczką.

Smacznego ! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...