środa, 17 października 2018

Red Velvet Cake


Amerykański klasyk, swoja nasyconą czerwoną barwą wzbudzający zachwyt i oczywiście apetyt ;) Śmiało można go wykorzystać jako tort, bądź jak normalne ciasto na niedzielę :)


Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.

Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, dodać olej, maślankę (lub kefir), barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).
Suche składniki przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, mieszając tylko w jednym kierunku.

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.

Składniki na masę kremową:
- 600 g serka kremowego philadelphia
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera utrzeć masło i cukier na puszystą i jasną masę. Dodać wanilię, serek i utrzeć/zmiksować. Krem można włożyć do lodówki na kilkanaście minut do lekkiego zgęstnienia (nie dłużej, bo będzie zbyt sztywne i nie da się rozsmarować).

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Wierzch posypać okruchami ciasta (ciężko je zdobyć, ponieważ blaty są równe i rosną bez górki, dlatego z każdego blatu odcięłam milimetrową warstwę i rozkruszyłam w palcach). Przechowywać w lodówce.

Jeśli nie macie dwóch tortownic, należy upiec blat jeden po drugim, najlepiej przygotować ciasto, podzielić na dwie części, a sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...