poniedziałek, 29 października 2018

Palce wiedźmy


Buu! Haloween za pasem, więc i słodkości też muszą być straszne. Niezwykle efektowne, "jak żywe" paluchy wiedźmy. Gwarantuję, że tylko obrzydliwie wyglądają, zaś smakują nieziemsko - jak najlepsze kruche ciasteczka.

Składniki:
- 225 g masła, zimnego i posiekanego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
- 1/2 szklanki obranych migdałów
- dżem malinowy

Wszystkie skadniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być cieńsze od normalnych palców, urosną w piekarniku), na końcu ciastka wcisnąć połówkę migdału. Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie ciastek w lodówce - wtedy nie tracą kształtu, nie rozlewają się po blaszce.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...