Witam się z Wami pierwszym wpisem w Nowym Roku, dlatego na początku składam życzenia wszelkiej pomyślności i realizacji wyznaczonych celów wszystkim czytelnikom bloga "W czterech smakach" :)
Przechodząc do meritum, na początek roku - miejmy nadzieję, lepszego- przygotowałam dla Was przepis na proste i przepyszne bananowe babeczki. Potwierdzam, że smakują zarówno i tym małym jak i dużym :)
Składniki na babeczki (12 sztuk):
- 3 banany, bardzo dojrzałe
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Banany obrać i połamać na mniejsze części. Włożyć do miski i zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków.
Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym za pomocą miksera.
Obie czekolady posiekać nożem. Do rozgniecionych bananów dodać roztopione i wystudzone masło i wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, ubite jajka z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić bananowym ciastem do 3/4 wysokości.
Babeczki piec w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub w 170 stopniach C (bez termoobiegu).
Składniki na krem bananowo-kakaowy:
- 250 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 2 banany
- 45 g kakao
- 50 g cukru
- kilka kropli soku z cytryny
Banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier, kakao, żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny i dokładnie zblendować na gładko. Masę przelać do rondelka i podgrzać do temperatury ok. 80 stopni C, często mieszając. Odstawić w chłodne miejsce a następnie do lodówki.
Miękkie masło zmiksować za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodawać partiami schłodzony krem miksując po każdym dodaniu.
Krem bananowo- kakaowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać krem na ostudzone babeczki. Dekorować kolorowymi posypkami.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz