poniedziałek, 25 stycznia 2021

Tiramisu słony karmel

Witajcie ! 

Zdałam sobie sprawę, że na blogu już istnieje kilka przepisów na tiramisu, ale jak tylko mam zapasowy serek mascarpone, pierwszą myślą, jaka przychodzi mi do głowy jest właśnie to ciasto ;)

Dzisiaj w nieco innej odsłonie, w wersji dla dorosłych.

Składniki na biszkopty i nasączenie (blaszka 24x24 cm lub 20x20 cm):

- 300 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers)

- 250 ml zaparzonej mocnej kawy bez fusów

- 100 ml likieru Krupnik słony karmel

W wąskiej miseczce wymieszać likier z kawą, wystudzić.

Połowę biszkoptów nasączyć w kawie z likierem (biszkopty powinny być dobrze nasączone, ale kawa nie możesz nich cieknąć). Wyłożyć nimi dno foremki.

Składniki na krem:

- 95 ml likieru Krupnik słony karmel

- 2 żółtka

- 80 g drobnego cukru do wypieków

- 500 g mascarpone

Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu (najlepiej ubijać 7-10 minut, aby napowietrzyć masę). Dodać 95 ml likieru i utrzeć. Następnie dodać mascarpone i utrzeć do otrzymaniu puszystego kremu.

Połowę masy wyłożyć na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać. W foremce ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, wyrównać.

Formę przykryć folią spożywczą i chłodzić przez noc w lodówce.

Ponadto:

- kakao do oprószenia

Przed podaniem tiramisu oprószyć kakałem. 

Smacznego ! :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...