wtorek, 1 grudnia 2020

Babeczki brownie z gruszką


 Mega czekoladowe babeczki z gruszką w środku zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie :)

Przepis banalnie prosty, robienie tych słodkości to prawdziwa przyjemność, przekonaj się sam !


Składniki na ciasto czekoladowe (na 12 babeczek):

- 200 g czekolady deserowej

- 180 g masła

- 3 łyżki kakao

- 2 jajka

- 150 g cukru pudru

- 180 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz kakao. Na małym ogniu roztopić składniki na jednolitą i gładką masę, cały czas mieszając. Odstawić z ognia.

Do miski wbić jajka, dodać drobny cukier i ubijać przez ok. 4 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać bezpośrednio przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać masę czekoladową i wanilię. Wszystko zmiksować na małych obrotach na jednolitą i gęstą masę.


Składniki na gruszki w syropie:

- 3 małe gruszki

- 1/2 szklanki wody

- 1 szklanka soku pomarańczowego/cydru/wytrawnego wina

- sok z 1 cytryny

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżeczka cynamonu


Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. W garnku zagotować wodę z sokiem lub cydrem lub winem, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Włożyć gruszki, przykryć i gotować przez ok. 15-20 minut. Następnie garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wlać do nich ciasto czekoladowe do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki włożyć jedną gruszkę.

Piec przez 18-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ważne jest, aby nie wyjąć babeczek za szybko lub za późno. W przypadku ciasta czekoladowego ważne jest wyczucie momentu, aby babeczki nie były za wilgotne ani za suche.


Smacznego ! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...