środa, 28 października 2020

Korzenne tiramisu


Jesień od zawsze kojarzyła mi się z opadającymi liśćmi, kocem, kubkiem ciepłej herbaty, jabłkami i zapachem cynamonu i korzennych przypraw. Dzięki nim przed wejściem do domu czuć było zapach piekącego się ciasta.

Dzisiaj przekazuję Wam przepis na aromatyczne tiramisu. Ciasto to przyrządza się bez pieczenia, więc niestety nie pachnie tak intensywnie jak pierniczki, ale gwarantuję, że nadrabia smakiem.

Składniki (blacha 20x20 cm):

- 300 g biszkoptów biszkoptów ladyfingers

- 190 ml kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 190 ml wrzącej wody, wystudzonej)

- 60 ml likieru kawowego

- 4 żółtka

- 2 białka

- 3 łyżki cukru pudru

- 500 g mascarpone, schłodzonego 

- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka cynamonu

- 2,5 łyżeczki kakao

W miseczce wymieszać kawę z likierem kawowym i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.

Przygotować foremkę o wymiarach 20x20 cm. Połowę biszkoptów nasączyć w kawie z likierem i przyprawą (biszkopty powinny być dobrze nasączone, ale kawa nie może z nich cieknąć), wyłożyć dno foremki.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać mascarpone, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę cynamonu. Zmiksować do otrzymania kremu o konsystencji musu. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy z mascarpone i delikatnie wymieszać.

Połowę otrzymanej masy wyłożyć na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać.

Czynność powtórzyć - w foremce ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie, przykryć pozostałym kremem, wyrównać.

Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą. Schłodzić przez noc w lodówce.

Przed samym podaniem deser oprószyć kakao wymieszanym z 1 łyżeczką przyprawy do piernika i przesianym przez sitko.

Smacznego ! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...