środa, 4 marca 2020

Ciasto kapitańskie


Miękki, kakaowo-kawowy biszkopt, biszkopty zamoczone w kawie, krem śmietankowy, wyczuwalna nuta ajerkoniaku, a to wszystko pod pierzynką kakao... Brzmi smacznie ? Przedstawiam Wam ciasto kapitańskie :D

Składniki na ciasto kakaowe (blacha o wymiarach 25x35 cm):
- 3 jajka, duże
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 75 ml wody (5 łyżek)
- 75 ml oleju (5 łyżek)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wodę i olej przelać do kubka.
Formę wysmarować masłem (spód i boki) i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, która podwoi lub potroi swoją objętość- ubijanie mikserem ręcznym powinno zająć od 10-15 minut, a mikserem planetarnym od 7-10 minut.
Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.

Do masy jajecznej wlewać strużką wodę z olejem, dalej ubijając. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem ajerkoniakowy:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 150 ml ajerkoniaku (advocaatu)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większym garnuszku zagotować połowę (350 ml) mleka i połowę (100 g) cukru.
Żółtka i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną skrobię ziemniaczaną i resztę (350 ml) mleka i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Wlać do wrzącego mleka i zagotować, dobrze mieszając, do połączenia, by nie zrobiły się grudki. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie mieszać!).

Masło utrzeć mikserem z drugą połową (100 g) cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując, do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać lub krótko zmiksować.

Dodatkowo:
- 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy, bez fusów
- 140 g okrągłych biszkoptów

Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 36 %, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao, do oprószenia

Biszkopt nasączyć 3 łyżkami kawy. Na niego wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego. W reszcie kawy moczyć biszkopty i układać w równych rzędach na kremie. Przykryć resztą kremu ajerkoniakowego. Wykonać krem śmietankowy: śmietanę kremówkę ubić z cukrem do sztywności i wyłożyć równo na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)


7 komentarzy:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...