niedziela, 22 marca 2020

Tort cytrynowo- śmietankowy


Witajcie kochani !
Po jakimś czasie przychodzę do Was z przepisem na prosty i smaczny torcik cytrynowo- śmietankowy. Dzięki lekkiemu i orzeźwiającemu kremowi sprawdzi się w ciepłe i upalne dni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go o tej porze roku ;)*

Składniki na jasny biszkopt (średnica 24 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (można dodać 1/2 szklanki cukru)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do powstałej masy wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości 30 cm. Wystudzić, boki ciasta oddzielić od formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem cytrynowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 250 g mascarpone (można zastąpić śmietan-fixem)
- 100 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130 ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać, powstanie rzadki kisiel. Kisiel zakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić go do lodówki na całą noc.

Śmietankę wraz z mascarpone ubić na sztywno i dodać cytrynowy kisiel, dokładnie wymieszać.

Poncz:
- 1/2 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
- sok z 1/2 cytryny (lub 2-3 łyżki Limoncello)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem. Nałożyć połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat. Nasączyć i wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem i również go nasączyć. Ciasto wstawić na min. 2 h do lodówki, najlepiej na całą noc.

Składniki na krem śmietankowy:
- 500- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel aromatu cytrynowego

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia.
Wierzch i boki tortu obłożyć cienką warstwą i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i wstawić na 1-2 h do lodówki.

Ponadto do dekoracji:
- 2 buteleczki wódki 200 ml ("małpeczki :D, mogą być buteleczki z innym, dowolnym alkoholem)
- ciasteczka, krówki, śliwki w czekoladzie, Rafaello, czekoladki Kinder, różnego typu słodycze
- truskawki lub inne owoce

Schłodzony tort udekorować wg uznania. Najpierw na środku wbić buteleczki z alkoholem.
Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego ! :-)

*tort został zrobiony dla wyjątkowej osoby, wielbiciela cytrynowych smaków- mojego taty :)
Sto lat Tatko, przede wszystkim w zdrowiu :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...