wtorek, 31 marca 2020

Ciasto jajko sadzone



Hejka !

Ciasto "jajko sadzone" - nazwa brzmi co najmniej dziwacznie, ale jak sami widzicie, tak ukrojony kawałek tego ciasta, przypomina właśnie jajko :D Ciasto proste, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi, a gdy poczęstujecie nim gości, gwarantuję, że miny będą mieli nietęgie ;)
Możecie również przygotować je na zbliżające się święta Wielkiej Nocy.

Składniki na ciasto:
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem  przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać- ciasto przykryje papier cienką warstwą.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub gotowego z wiaderka
- 500 g mascarpone, schłodzonego
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub cytrynowej ( na 500 ml wody)
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 2 małe puszki moreli w syropie lub z kompotu

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując, by pozostała płynna.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny- ubić, do momentu połączenia składników.
Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.

Składniki na galaretkę:
- 500 ml syropu z moreli (lub kompotu), w temperaturze pokojowej
- 3,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przeźroczysta podgrzać ją w mikrofali (kilka sekund) lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić.

Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia.

Ciasto kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każdego z kwadratów. Przechowywać w lodówce.

*zamiast syropu z moreli można użyć napoju Sprite, można też wykonać galaretkę z kupnej przeźroczystej galaretki winogronowej (2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania)

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...