sobota, 8 grudnia 2018

Szwarcwaldzka Pavlova


Na blogu ostatnio zrobiło się trochę bezowo, ale mam nadzieję, że lubicie ten rodzaj wypieku jak ja ;)
Na pewno kojarzycie tort szwarcwaldzki (niem. Schwarzwalder Kirschtortepotocznie nazywane "Czarnym Lasem:") - od XX w. bardzo popularne ciasto w Niemczech, na który składają się czekoladowe, biszkoptowe blaty, przełożone bitą śmietaną i wiśniami. Ja piekłam go jako torcik urodzinowy dla mojej kochanej Siostry.

Składniki na bezę:
- 6 białek
- 350 g cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.

Piekarnik nagrzać do 150ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okrąg o średnicy 22 cm. Na zaznaczony okrąg wyłożyć masę bezową i wyrównać łyżką, ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110ºC.
Piec przez około 1 godz. 45 min. do 2 godz. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Frużelina wiśniowa:
- 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
W małym rondelku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać i zagotować, zdjąć z palnika.
Do lekko wystudzonych owoców, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeśli za bardzo zastygnie można dodać 1-2 łyżki gorącej wody i wymieszać.

Dodatkowo:
- 150 ml śmietany kremówki 30-36%, schłodzonej
- 80 g gorzkiej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu, np. noża, formować rurki z czekolady- trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.

Pavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć łyżką bitą śmietanę. Po wierzchu polać frużeliną wiśniową. Udekorować rurkami z czekolady.

Smacznego :-) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...