niedziela, 30 grudnia 2018

Rogaliki drożdżowe



Jak nastroje przed Sylwestrem i Nowym Rokiem ? Gdzie w tym roku planujecie spędzić ten szczególny dzień ? 
Dla mnie ten rok minął bardzo szybko. Udało mi się spełnić kilka moich marzeń oraz rozwijać swoją pasję. Z niecierpliwością i jednocześnie z małymi obawami czekam na rok następny. Przyniesie on bardzo dużo zmian. To właśnie w następnym roku zamknięte zostaną niektóre sprawy, a rozpoczną się nowe :D 
Chciałabym podziękować Wam - moi Drodzy Czytelnicy, że jesteście, za Waszą motywację i kopa do działania. Mam nadzieję, że w 2019 będziecie ze mną i dalej będziecie korzystać z przepisów :)

Zostawiam was z instrukcją wykonania mięciutkich i puszystych rogalików drożdżowych, jako ostatnich na blogu w tym roku.

A Wam życzę szampańskiej zabawy do rana oraz sukcesów i spełnienia marzeń w 2019 roku :)
Do siego !

Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 24 sztuki):
- 600 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
- 250 ml mleka, ciepłego
-125 g masła, rozpuszczonego i ciepłego
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól i drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Wbić jajka, wlać mleko. Wymieszać drewnianą łyżką do lekkiego połączenia się składników. Wlewać roztopione i wystudzone masło, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Ugniatać około 10-15 minut, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i samo odchodziło od miski. W razie konieczności można lekko podsypać mąką (nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ ciasto będzie twarde).
Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:
- 500 g twarogu na sernik
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko

Twaróg wymieszać z cukrem i z żółtkiem.

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrobiać. Podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na placek o ok. 35 cm średnicy. Pokroić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta położyć łyżeczkę nadzienia i zawijać ku górze. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarować rogaliki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 18 minut.
Studzi na kratce po czym posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...