poniedziałek, 11 marca 2019

Kakaowe babeczki z bananem i Nutellą


Przepis na pyszne babeczki, szybkie w przygotowaniu i efektowne :)

Składniki na babeczki (ok.12 sztuk):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 30 g czekolady mlecznej, rozpuszczonej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać masę do połowy ich wysokości (babeczki urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Składniki na nadzienie:
- 1 duży banan
- sok z połowy cytryny

Banana obrać i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać.
Z babeczek wydrążyć środek na nadzienie (o średnicy ok. 2 cm). Do otworu wkładać wcześniej przygotowane kawałki bananów.

Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 6-7 łyżek Nutelli

Składniki przełożyć do miski i zmiksować do połączenia się składników.
Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 2D). Wyciskać ozdobne rozety.

Dodatkowo:
- prażone orzechy laskowe
- czekoladowa posypka

Na każdą babeczkę ułożyć po kilka orzechów. Środek posypać posypką.


1 komentarz:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...