czwartek, 14 marca 2019

Babeczki z kaszą manną i frużeliną malinową


Kolejny babeczkowy przepis, również prosty w przygotowaniu. Tego rodzaju wypieki sprawdzają się, gdy nie mamy ochoty robić ciast wymagających więcej pracy. Dodatkowo babeczki mają jedną, bardzo fajną zaletę - nie trzeba ich kroić ! :D

Składniki na babeczki (ok.12-15 sztuk):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki kaszy manny lub semoliny
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy, cały czas ubijając. Stopniowo dodawać suche składniki (w 3 porcjach) na przemian z mlekiem (w 2 porcjach), miksując ciasto na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przelać do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce.

Frużelina malinowa:
- 150 g malin, świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczonej w łyżce wody)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w łyżce wody)

Maliny umieścić w garnuszku. Wsypać cukier i podgrzewać do momentu, aż maliny całkowicie się rozpadną, cały czas mieszając. Wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotować i zestawić z ognia. W międzyczasie rozpuścić żelatynę, umieszczając ją na 7 sekund w mikrofali na średniej lub małej mocy  (należy nie dopuścić do jej zagotowania, ponieważ żelatyna straci właściwości żelujące-traci je w temp. powyżej 50 stopni C). Rozpuszczoną żelatynę wlać do malin i dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Z babeczek wydrążyć środek o średnicy ok. 2 cm. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wlać frużelinę w środek.

Składniki na krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubić do uzyskania gładkiego kremu.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką ( u mnie Wilton 1M). Wyciskać rozetki lub dekorować wg własnego uznania.

Dodatkowo:
- świeże maliny
- świeże truskawki
- kolorowa posypka

Babeczki dekorować świeżymi owocami i posypać kolorową posypką.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...