czwartek, 16 sierpnia 2018

Tort bezowy z brzoskwiniami i malinami


Doskonałe ciasto na lato. Nie mogło obyć się bez świeżych owoców. Chrupiąca, rozpływająca się w ustach beza w połączeniu z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami.

Składniki na 2 blaty bezowe:
- 6 białek
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli., uważając, by jej nie przebić. Do ubitej piany dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując dokładnie po każdym dodaniu (może to trwać ok. 10 minut). Dodać sok z cytryny i ubić. Następnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować dwa okręgi o średnicy 21 cm. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane okręgi.

Piekarnik rozgrzać do 150º C. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120º C z termoobiegiem. Piec przez około 1 godzinę i 45minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia na kilka godzin.

Składniki na krem na bazie bitej śmietany i mascarpone:
- 450 ml śmietanki 30-36%
- 130 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia składników.

Składniki na sos malinowy:
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin. Można je przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pesteczek, ale nie jest to konieczne.

Dodatkowo:
- 4 brzoskwinie, dojrzałe
- 150 g malin

Maliny umyć.
Brzoskwinie umyć, wypestkować i pokroić w półksiężyce.


Pierwszy blat bezowy umieścić na patrze. Wyłożyć połowę kremu, poukładać połowę brzoskwiń i malin, polać połową przygotowanego sosu. Położyć kolejny blat, wyłożyć resztę kremu, ułożyć pozostałe brzoskwinie i maliny, polać resztą sosu. Tort przez chwilę schłodzić w lodówce i natychmiast podawać.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...