poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Cytrynowa drożdźówka


Może się zdziwicie, ale jestem ogromną fanką ciast drożdżowych, po prostu U-WIEL-BIAM ! Nieważne czy z kruszoną, czy z owocami, czy tak jak tutaj - z dodatkiem cytryny, ważne by była świeża i ciepełka, a tuż obok znalazł się kubek mleka bądź ciepłego kakao...

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 9 g drożdzy suchych lub 18 g drożdży świeżych
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 55 g roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki estraktu z wanilii

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto przez około 10-15 minut, tak, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Cytrynowe nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 3 wyparzonych cytryn
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- sok z połowy cytryny

Dodatkowo:
- 55 g roztopionego i wystudzonego masła

Keksówkę o wymiarach 22x12 cm wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm, posmarować roztopionym masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów o wymiarach 30x10 cm. Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami i sokiem, przykryć drugim i tak dalej. Następnie pokroić ciasto znów w poprzek na 6 równych pasków o wymiarach 10x5 cm i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, aż ładnie się zarumieni na wierzchu. W razie gdyby ciasto zaczęło przypiekać się na wierzchu, można przykryć je folią aluminiową.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

Smacznego ! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...