niedziela, 22 lipca 2018

Mini Pavlova


Hejka! 

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na dobrze znaną Wam Pavlovą, tylko, że teraz w wersji mini ! (przepis na tort bezowy znajdziecie tu). Smakują tak samo jak Pavlova, z tą różnicą, że nie trzeba już nic kroić :) Nie pozostaje nic, tylko zajadać:)

Składniki na mini-bezy (8- 10 sztuk):
- 8 białek
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (uważając, żeby nie przebić białek). Do ubitej masy stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dokładnie ubijając po każdym dodaniu cukru. Miksować do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny lub sok z cytryny i ubić. Dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8- 10 okręgów o średnicy 10 cm, zachowując odstępy. Przełożyć bezę do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki (2D) i wyciskać bezy na wyrysowanych okręgach, robiąc "gniazdka" (w środek zostanie wyłożona masa).



Piekarnik rozgrzać do 150ºC. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez około 80 minut (do momentu aż bezy lekko się zarumienią, lekko popękają, ale przy dotyku będą suche i chrupkie, a w środku piankowe). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Bita śmietana:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Wyłożyć na wystudzone bezy.

Dodatkowo:
- ulubione owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki)
- cukier puder

Udekorować owocami w dowolny sposób.

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...