poniedziałek, 18 września 2017

Tort Pavlova z kremem mascarpone


Czasem na horyzoncie pojawia się okazja, którą należałoby uczcić. Urodziny, imieniny, rocznica, chrzest... Nie mamy pomysłu na ciasto, które pełniłoby funkcję tortu. Tort "Pavlova" - bo dziś jemu poświęcam ten wpis, zna chyba każdy. Niesamowicie krucha beza,z rozpływającym się w ustach kremem na bazie mascarpone i świeżymi, aromatycznymi owocami - oto właśnie cała Pavlova :)

Składniki na bezę:
- 8 białek
- 420 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu

Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
W czystej i odtłuszczonej misie miksera umieścić białka. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, uważając, by ich nie przebić. Gdy piana jest ubita na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Jeżeli rozetrzemy trochę piany między palcami i nie wyczuwamy żadnych grudek to znaczy, że cukier się rozpuścił. To znak, że masa została dobrze ubita.
Dodać sok z cytryny lub ocet i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać ją szpatułką.Uformować z masy dwa blaty na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Piekarnik rozgrzać do 180°C i w tej temperaturze suszyć bezę przez 10 minut, później zmniejszyć temperaturę do 140°C i suszyć następne 80 minut. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym pozwolić jej ostygnąć. W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwierać piekarnika !

Składniki na krem mascarpone:
- 500 g sera mascarpone
- 600 ml śmietanki 36%
- 15 g cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- świeże owoce (u mnie truskawki i borówki)

Mocno schłodzoną śmietankę ubić razem z  cukrem waniliowym lub cukrem pudrem.. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie, ale krótko zmiksować do uzyskania gładkiego i jednolitego kremu.

Jeden blat ułożyć na tortownicy lub paterze i obficie posmarować kremem. Nakryć drugim blatem, na wierzch ponownie położyć krem i przed samym podaniem udekorować świeżymi owocami.

Smacznego ! :)




1 komentarz:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...