Dziś propozycja dla wielbicieli cytryn. Kruchy spód w połączeniu z puszystą pianką powoduje, że ciężko powstrzymać się od kolejnego kawałka. Ciasto upiekłam specjalnie dla koleżanki, która niestety opuszcza naszą załogę... Jest równie wielką wielbicielką cytrynowego smaku jak i ja :)
Składniki na ciasto:
-225 g mąki pszennej
-65 g cukru
-1,5 łyżeczki cukru waniliowego
-225 g masła schłodzonego
Mąkę pszenną, cukier waniliowy i cukier puder przesiać , dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Ciasto rozwałkować lub wgnieść w formę o wymiarach 23x35 cm (może być ciut większa, u mnie 25x35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. 175 ºC przez 20-25 minut.
Składniki na krem cytrynowy:
-6 średnich jajek
-300 g drobnego cukru do wypieków
-60 g mąki pszennej
-świeżo otarta skórka z 2 cytryn
-150 ml soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wmieszać przesianą mąkę pszenną, skórkę cytrynową a na końcu sok z cytryny..
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temp. 160ºC.
Ponadto:
-cukier puder do posypania
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz