Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Dzięki lekko gorzkawej skórce pomarańczowej cała słodycz zostaje przełamana. Idealne do niedzielnej kawy ;)
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 300 g dobrej jakości dżemu pomarańczowego lub marmolady
- 100 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i prpszek do pieczenia przesiać i odłożyć
Masło umieścić w garnuszku i roztopić. Zdjąć z palnika,dodać połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Na chwilę odstawić do lekkiego przestudzenia (mieszanka może pozostać lekko ciepła).
Mieszankę przelać do większej miski. Dodać dżem pomarańczowy lub marmoladę, cukier, sól i duże jajka. Wymieszać różną kuchenną tylko do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać różą tylko do połączenia się składników. Inaczej może zrobić się zakalec ;)
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.
Składniki na polewę:
- 200 g serka śmietankowego
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać że sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Posmarować wierzch wystudzonego ciasta.
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Na ciasto z polewą wyłożyć skórkę. Tak przygotowane ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:) !
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.
Składniki na polewę:
- 200 g serka śmietankowego
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać że sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Posmarować wierzch wystudzonego ciasta.
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Na ciasto z polewą wyłożyć skórkę. Tak przygotowane ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz