niedziela, 17 czerwca 2018

Tort czekoladowy "Owoce Leśne"




Urodziny wyjątkowej osoby wymagały wyjątkowego tortu. Przede wszystkim wysokiego, jak solenizant :) Ze względu na to, że sezon na owoce nadal trwa, nie obyło się i bez nich. 
Kochanie jeszcze raz wszystkiego co najlepsze, a uśmiech niech nigdy nie schodzi Ci z twarzy :*

Składniki na 1 biszkopt o średnicy 20 cm (potrzebne są 2 biszkopty):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 30 minut lub do tzn."suchego patyczka".
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości 30 cm. Wystudzić, boki ciasta oddzielić od formy za pomocą nożyka. Biszkopt przekroić na 2 blaty.




Składniki na krem czekoladowy:
- 700 ml śmietanki 36%
- 350 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki kakao

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej masy dodać mascarpone i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wsypać kakao i wymieszać. 

Poncz:
- 1/2 szklanki likieru Amaretto

Dodatkowo:
- truskawki
- maliny
- borówki lub jagody

Krem podzielić na 5 części. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem, wyłożyć jedną część kremu. Na krem ułożyć wcześniej umyte i przekrojone wzdłuż truskawki. Przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć drugą część kremu, ułożyć borówki lub jagody. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć trzecią część kremu i ułożyć przekrojone wzdłuż maliny. Przykryć czwartym blatem, lekko nasączyć, wyłożyć czwartą część kremu i równo rozsmarować. Pozostałą częścią kremu wysmarować boki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Polewa:
- 55 ml śmietanki kremówki 36%

- 70 g gorzkiej czekolady

Śmietankę umieścić w rondelku i podrzać, ale nie zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać podgrzaną śmietanką. Odstawić na 2 minuty i po tym czasie dokładnie wymieszać. Poczekać aż polewa trochę przestygnie.
Tort wyjąć z lodówki i za pomocą małej łyżeczki "porozlewać" czekoladę na boki, tworząc drip. Resztę czekolady wylać na środek tortu i równomiernie rozsmarować. 

Dowolnie udekorować pozostałymi owocami.

Smacznego ! :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...