czwartek, 29 marca 2018

Sernik na jogurtach greckich


Przedświąteczny szał trwa w najlepsze. Pomału zaczyna się krzątanie w kuchni. Zapachy potraw niedługo opanują całe domy... 
Dziś przychodzę z propozycją na wielkanocne ciacho. Sernik, dużo lżejszy niż tradycyjny, bo na jogurtach greckich. Bardzo lekki i puszysty, rozpływający się w ustach :) 
Ciasto po upływie czasu pieczenia, może wydawać się niedopieczone w środku. Nie martwcie się - należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i podpiec kilka minut, a następnie - tak jak w przepisie - uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tam ciasto, najlepiej do całkowitego wystudzenia. Za sprawą budyniu, masa się zgęstnieje.

Składniki na spód(tortownica o średnicy 28 cm):
- 200 g pokruszonych herbatników

Składniki na masę jogurtową:
- 3 jogurty greckie o łącznej wadze 1320 g
- 4 budynie śmietankowe bez bukru - łącznie 160 g
- 6 jajek
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki cukru (jeżeli ktoś lubi mniej słodkie można dać 1 szklankę)
- 1 szklanka oleju
- 30 ml kawy rozpuszczalnej; zaparzonej i wystudzonej

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wysypać na dno tortownicy. Docisnąć dłonią.

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać olej i całość krótko zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do obitej piany dodawać partiami pozostały cukier i miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka dodać do masy jogurtowej i dokładnie, delikatnie wymieszać. Do przestudzonej kawy dodać 2 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. 

Masę jogurtową ostrożnie wlać do tortownicy, uważając, by nie naruszyć dna. Na wierzch wylać masę kawową i za pomocą widelca zrobić zygzaki.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzić w uchylonym piekarniku przez około 30 minut lub do całkowitego wystudzenia ciasta. Potem ciasto można schłodzić w lodówce.

Smacznego ! :-)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...