sobota, 17 marca 2018

Kokosowa zebra


Ciacho bez pieczenia, dla wielbicieli kokosowych smaków :)

Składniki na masę kokosową (forma 21 x 21 cm):
- 250 g miękkiego masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie można dać 2/3 szklanki)
- 1 cukier waniliowy
- 50 g białej czekolady

Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Na gotujące się mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować około 1 minuty. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

Ponadto:
- duże opakowanie herbatników kakaowych (około 200 g, ja użyłam bourbon biscuits około 400 g)
- 120 g dżemu porzeczkowego lub malinowego
- wiórki kokosowe do posypania

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by herbatniki dobrze zmiękły. Przed podaniem wyjąć nieco wcześniej z lodówki.

Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...