poniedziałek, 22 stycznia 2018

Szybki tort śmietankowo - truskawkowy


Witajcie ! Dzisiaj podrzucam Wam przepis na naprawdę dosyć szybki w przygotowaniu tort i bardzo efektowny. Coś dla zabieganych osób :) A akurat ten powstał jako tort na 24.urodziny Simony. 
Happy Birthday ! :*

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając.

Do masy wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wymieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), ale nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 35-45 minut lu do "suchego patyczka".

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie z wysokości 30 cm na podłogę lub blat i wystudzić. Wystudzony przekroić na 2 lub 3 blaty (ja przekroiłam na 2, ale przy większej ilości bitej śmietany, spokojnie można przekroić na 3 blaty).

Biszkopt oddzielić od boków formy małym nożykiem po całkowitym wystudzeniu.

Składniki na bitą śmietanę:
- 600 ml śmietany 36 %, dobrze schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i pozostawić do wystudzenia (żelatyna nie może być całkowicie zimna). Do miski wlać kremówkę i ubijać na wysokich obrotach. Po chwili dodać cukier puder i ubijać do uzyskania pół-sztywnej masy. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 2 łyżki bitej śmietany i szybko wymieszać. Mieszankę dodać do masy i ubijać na wolniejszych obrotach miksera, aż do całkowitego ubicia śmietany.

Poncz:
- 0,5 szklanki wrzątku
- herbata

Herbatę zalać wrzątkiem i wystudzić.

Blat przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat nasączyć wystudzoną herbatą, a następnie wyłożyć połowę bitej śmietany, przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć herbatą. Wyłożyć resztę masy zostawiając trochę do obłożenia boków. Krem wyrównać za pomocą długiego noża. 

Dodatkowo:
- truskawki lub inne owoce
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, dodać masło i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. (Uwaga ! Jeżeli rozpuszczasz czekoladę w mikrofali, uważaj żeby jej nie przypalić !)
Przygotowaną polewę pozostawić do wystudzenia.

Truskawki umyć i przekroić na pół razem z szypułkami,udekorować ciasto. Wystudzoną polewą czekoladową zrobić zygzaki według upodobania. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego ! :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...