poniedziałek, 29 stycznia 2018

Chałka z nutellą




Zimno za oknem, a w ręku kubek ciepłego mleka i jeszcze ciepła chałka z nutellą... 
Brzmi cudownie  ? 
Zapraszam po przepis na właśnie to cudo.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki tortowej
- 180 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
- 200 g nutelli
-1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
- zmielone orzechy laskowe (opcjonalnie)

Ciasto ze świeżymi drożdżami:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 2 łyżeczkami mąki i cukrem. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn.

Ciasto z suchymi drożdżami:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne.

Uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką lub owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.1-1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę mooprószoną mąką. Wałkować na długość około 40 cm i szerokość około 30 cm. 
Ciasto posmarować nutellą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów (brzegi można obsypać zmielonymi orzechami laskowymi). Zwinąć w rulonik zaczynając od węższej strony. Ciasto przekroić wzdłuż, zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni. Jedną część ciasta przeplatać drugą. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 170 st. Celsjusza przez około 25 minut do zarumienienia skórki.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...