sobota, 9 września 2017

Ciasto W-Z


Jest środek weekendu, a nadal nie macie pomysłu na ciasto ? Przychodzę Wam z pomocą i podsyłam przepis na chyba znane wszystkim ciasto, które osobiście kojarzy mi się z równymi kosteczkami za witryną w cukierni :) Miękkie i rozpływające się w ustach. Tym razem coś dla wielbicieli czekolady i bitej śmietany. Przepis na blaszkę o wymiarach 35x25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:
-6 jajek
-1 i 1/4 szkl. cukru
-10 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki kakao

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w  temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli, delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść). Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 ºC piekarniku przez około 30 minut do "suchego patyczka" - jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest już upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na warstwę z bitą śmietaną:
-800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki bitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.

Składniki na poncz:
-1/2 szkl. mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej
-4 łyżki wódki lub rumu (ja akurat dałam Amaretto)

Letnią kawę wymieszać z alkoholem.

Składniki na polewę czekoladową:
-200 g gorzkiej czekolady
-150 ml śmietanki 36%

Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę połamać na kawałki lub drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia.

Dodatkowo:
-ok. 200 g powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu (u mnie wiśniowy)
-150 g schłodzonej kremówki do dekoracji (opcjonalnie)
-1 łyżeczka cukru pudru

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty, dobrze nasączyć kawą z alkoholem. Dolny blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go cienką warstwą powideł lub dżemu. Następnie wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzch ciasta wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).

Po schłodzeniu pokroić ciasto w kwadraty i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką (150 g).

Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...