czwartek, 25 lipca 2019

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką


Szybkie, proste i pyszne...i zapomniałam wspomnieć, że wilgotne !
Znika w mgnieniu oka, nawet jeszcze gorące ;)

Składniki suche (blaszka o wym. 20x30 cm lub 35x25 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)

Mąkę i proszę przesiać do miski, dodać cukry i wymieszać.

Składniki mokre:
- 1 szklanka maślanki (szklanka o poj. 250 ml)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Połączyć je za pomocą rózgi kuchennej.
Do mokrych składników wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła, zimnego

Masło pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w misce i rozcierać palcami składniki do uzyskania drobnych okruszków ciasta.

Dodatkowo:
- 2 szklanki dowolnych owoców (najlepiej użyć owoców sezonowych; ja użyłam wcześniej rozmrożonych i odsączonych wiśni, czarnych porzeczek i winogron)

Na ciasto równomiernie ułożyć owoce, posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...