wtorek, 9 kwietnia 2019

Tarta z tuńczykiem


Pomysł na superszybki obiad z niewielu składników. Bardzo prosta tarta z ciasta francuskiego, z którą nawet ktoś, kto nie gotuje sobie poradzi :)

Składniki (na 2 porcje):
- 170 g ciasta francuskiego, schłodzonego
- 4 łyżki koncentraku pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 2 łyżki tuńczyka z puszki
- 5 oliwek, zielonych lub czarnych
- 1 mała cebula
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
- sól
- pieprz

Z gotowego ciasta francuskiego wykroić okrąg o średnicy 24 cm. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Na wycięty okrąg położyć mniejszą tortownicę (o średnicy 18 cm), wsypać do niej obciążenie, np. suchą fasolę (pomiędzy ciasto a mniejszą formę włożyć krążek z papieru do pieczenia, dzięki temu mniejsza forma nie przyklei się do ciasta). Włożyć do piekarnika nagrzanego  do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie zdjąć formę z obciążeniem i wstawić z powrotem do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 5 minut.

Tuńczyka odsączyć, cebulę pokroić w piórka, oliwki i pomidorki przekroić na połówki. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę, startą mozzarellę i przekrojone pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika na około 7 minut lub do czasu, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu posypać rukolą.

1 komentarz:

  1. Chyba jeszcze takiego dania nie miałam okazji robić, ale jeśli znajdę chwilę to na pewno spróbuję. Mogę za to polecić każdemu na pewno produkty rybne od https://mowisalmon.pl/produkty/ i moim zdaniem jest to bardzo dobra sprawa.

    OdpowiedzUsuń

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...