wtorek, 26 lutego 2019

Muffiny jajeczne


Nie macie pomysłu na śniadanie ? Idealnym rozwiązaniem będą muffiny jajeczne. Łatwo je wziąć do pudełka na wynos, ale najlepsze smakują ciepłe :) Możecie dodać również pokrojoną w kostkę szynkę lub żółty ser - to od Was zależy co znajdzie się w środku !

Składniki (na ok.6 sztuk):
- 50 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 średni pomidor
- mozzarella lub ser żółty do posypania
- sól
- pieprz

Kaszę przesypać na sitko, zlać obficie zimną wodą, a następnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać pół łyżki soli. Ugotować kaszę do miekkości, przecedzić. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodać ugotowaną kaszę i pokrojonego pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec w 180 stopniach C przez 25 minut.
Przed końcem pieczenia wyjąć muffiny, posypać startą mozzarellą lub żółtym serem i zapiekać jeszcze przez ok.5 minut.

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...