wtorek, 28 listopada 2017

Szarlotka z płatkami owsianymi


Szarlotka z płatkami owsianymi - mega krucha i mega pyszna - za sprawą płatków owsianych prawie, że "fit" ;-)

Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka płatków górskich owsianych 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła, zimnego
- szczypta soli

Mąkę przesiać do miski. Dodać płatki, proszek, sól, cukier oraz kawałki zimnego masła. Za pomocą siekaczki do ciasta kruchego, malaksera lub dłoni rozdrobnić, aż powstaną grudki ciasta.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać połowę ciasta i docisnąć tak, żeby powstała równa powierzchnia. Piec w temperaturze 180 C przez około 10-15 min., wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia.

Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych
- 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Przestudzone ciasto oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na dosyć cienkie plasterki. Lekko oprószyć kaszą manną lub bułką tartą i wymieszać. 
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód i obsypać pozostałym ciastem. Wierzch oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut.

Smacznego ! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...