poniedziałek, 6 maja 2019

Tort malina w kokosie



Lubicie kokos ? A maliny też? To połączenie idealne <3 Głównie jednak w smaku przeważa kokos- stąd nazwa tortu malina w kokosie, a nie kokos w malinie :D Gwarantuję, że Bounty się przy tym chowa :)

Składniki na biszkopt kakaowy (forma o średnicy 24 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając.
Do masy wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki lub drewnianej szpatułki, by składniki się połączyły.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości ok.30 cm i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.


Wystudzone ciasto oddzielić od boków formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Krem kokosowy:
- 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
- 750 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę.
Ostrożnie wyjąć mleko kokosowe z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia. Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka.
W przypadku użycia gotowej śmietanki kokosowej, wystarczy ją otworzyć  i przełożyć do misy miksera.
Dodać mascarpone, cukier puder, wiórki i likier(jeśli chcecie). Zmiksować do połączenia składników.

Poncz:
- woda kokosowa (pozostała z puszki z mlekiem kokosowym)
  lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
- 340 g dżemu malinowego
- ok. 3/4 - 1 szklanki wiórek kokosowych (do obsypania wierzchu i boków tortu)
- 150 g świeżych malin

Na paterze ułożyć pierwszy z czekoladowych blatów, naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć gruba warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego ! :-)

1 komentarz:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...