wtorek, 14 maja 2019

Malinowa chmurka



To ciasto dłuugo za mną chodziło... Nigdy nie było okazji, żeby je zrobić. W końcu jednak nadszedł ten dzień :) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com- została przeze mnie trochę zmodyfikowana ilość cukru i malin. Wyszło genialne ! Moim zdaniem można ciasto to wykonać również z truskawkami, agrestem, wiśniami- warto próbować. Wystarczy zamienić maliny i galaretkę malinową, na smak, który chcecie zrobić :)

Składniki na ciasto kruche:

- 150 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru waniliowego
- 100 g masła

Mąkę przesiać do miski. Dodać zimne masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15-20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę z malinami:
- 700 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
- 3,5 szklanki wrzącej wody

Wszystkie galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężęjącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. (UWAGA! Jeżeli wrzucicie mrożone maliny galaretka zacznie tężeć dużo szybciej, więc nie musicie wkładać jej do lodówki.)

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:
- 550 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić końcówką do ubijania białek, do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę z migdałami:
- 3 białka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, do otrzymania błyszczącej i gęstej piany. Pod sam koniec ubijania dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać ją szpatułką.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Na wyrysowany prostokąt wyłożyć pianę i równomiernie rozsmarować. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna byc chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.


Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
(Ciasto kroi się najlepiej po nocy w lodówce - beza nie stawia oporu przy krojeniu. Można przechowywać do 3 dni, w lodówce).

Smacznego ! :-)


1 komentarz:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...