Pomysł na superszybki obiad z niewielu składników. Bardzo prosta tarta z ciasta francuskiego, z którą nawet ktoś, kto nie gotuje sobie poradzi :)
Składniki (na 2 porcje):
- 170 g ciasta francuskiego, schłodzonego
- 4 łyżki koncentraku pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 2 łyżki tuńczyka z puszki
- 5 oliwek, zielonych lub czarnych
- 1 mała cebula
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Z gotowego ciasta francuskiego wykroić okrąg o średnicy 24 cm. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Na wycięty okrąg położyć mniejszą tortownicę (o średnicy 18 cm), wsypać do niej obciążenie, np. suchą fasolę (pomiędzy ciasto a mniejszą formę włożyć krążek z papieru do pieczenia, dzięki temu mniejsza forma nie przyklei się do ciasta). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie zdjąć formę z obciążeniem i wstawić z powrotem do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 5 minut.
Tuńczyka odsączyć, cebulę pokroić w piórka, oliwki i pomidorki przekroić na połówki. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę, startą mozzarellę i przekrojone pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika na około 7 minut lub do czasu, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu posypać rukolą.
Chyba jeszcze takiego dania nie miałam okazji robić, ale jeśli znajdę chwilę to na pewno spróbuję. Mogę za to polecić każdemu na pewno produkty rybne od https://mowisalmon.pl/produkty/ i moim zdaniem jest to bardzo dobra sprawa.
OdpowiedzUsuń