niedziela, 14 kwietnia 2019

Babka cytrynowa


Wielkanoc tuż tuż. Pięknie nakryty i udekorowany stół będzie uginał się pod ciężarem smakołyków. Jak święta to i tradycja, a na Wielkanoc nie może zabraknąć m.in. babki. Cytrynowa, wilgotna - to moja propozycja jako must have w ten dzień :)

Składniki na ciasto (forma o wym.31 x 12 cm):
- 250 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać po łyżce śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz sok i otartą skórkę z cytryny (cały czas miksując). Na koniec w kilku turach dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w 170 stopniach C przez około 45-50 minut lub do "suchego patyczka". Wyciągnąć i zostawić do wystudzenia.

Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina wody

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Wystudzone ciasto polać lukrem, udekorować wielkanocnymi, czekoladowymi jajeczkami lub plastrami cytryny.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...