poniedziałek, 16 grudnia 2019

Piernikosernik


Święta za pasem i nasuwa się pytanie: "Czy upiec coś tradycyjnego, czy pójść w drugą stronę i zaszaleć?"
A jakby połączyć dwa z najpopularniejszych ciast w jedno? Czy da się?
Otóż się da :D I wychodzi z tego niesamowite połączenie.
Zapraszam na piernikosernik.

Składniki na piernik:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 125 ml miodu (1/2 szklanki)
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/8 szkl. kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 ml kefiru lub maślanki (1/2 szklanki)
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną do piernika przesiać i odłożyć.

W misie miksera umieścić jajko i cukier, a następnie ubić do otrzymania jasnej, puszystej piany. Piana powinna nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewać miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlewać przestudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki, maślankę/kefir i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. W cieście nie powinny pozostać grudki.

Masę piernikową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. "suchego patyczka".
Wyjąc, wystudzić. Przekroić na 2 blaty piernikowe.

Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1- 1,5 łyżeczki aromatu rumowego
- 3 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową- sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać do formy i piec w temperaturze 150ºC przez około 45-55 minut w kąpieli wodnej. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona, ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić do temperatury pokojowej i pozostawić przez noc w lodówce.

Poncz:
- 1/4 szkl. likieru migdałowego Amaretto
- 1/4 szkl. zimnej i przegotowanej wody

Wymieszać.

Dodatkowo:
- cynamon, tylko do oprószenia
- 1,5 - 2 słoiczki powideł śliwkowych do przełożenia
- anyż, cały
- 2 pomarańcze

Na paterze ułożyć pierwszy z blatów piernikowych. Nasączyć połową ponczu. Posmarować warstwą powideł. Schłodzony sernik wyjąć z patery i pewnym ruchem przełożyć sobie na dłoń, następnie umieścić na warstwie powideł, zdjąć papier do pieczenia. Sernik posmarować kolejną warstwą powideł. Na wierzch położyć drugi blat piernikowy i nasączyć. Oprószyć cynamonem, udekorować anyżem i przekrojonymi do połowy i powykręcanymi plasterkami pomarańczy.

Przechowywać w lodówce, ale długo wytrzymuje na stole świątecznym, w temperaturze pokojowej.

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...