Jeżeli lubicie zapach masełka unoszący się po całym domu i jego smak, to na pewno polubicie przepis na klasyczne, maślane ciasteczka. Myślę, że każdy jadł je przynajmniej raz w życiu ;)
Fajna alternatywa dla pierniczków- przy tych ciasteczkach nie trzeba czekać, aż zmiękną ;)
Składniki (na spooorą ilość ciasteczek, ilość sztuk jest uzależniona od wielkości foremek, jakie posiadacie):
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego do pospania ciasteczek (opcjonalnie)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, odstawić. Masło przełożyć do misy miksera i chwilę zmiksować. Dodać oba cukry i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka i zmiksować do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać w kilku porcjach do masy maślano- jajecznej i zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek.
Dla lubiących ciasteczka posypanych cukrem:
Należy wsypać cukier na talerzyk, każde ciastko przed upieczeniem położyć jedną stroną na cukrze i lekko docisnąć. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać jedno obok drugiego cukrem do góry.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 10 minut, do zezłocenia.
Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce.
Smacznego ! :-)
Wyglądają bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i równie dobrze smakują :)
Usuń