niedziela, 29 lipca 2018

Tort czekoladowy z żywymi kwiatami


Kolejny torcik i kolejny przepis - coś dla czekoholików. Słodycz czekolady przełamana została 
sezonowymi owocami :)

Składniki na biszkopt kakaowy (średnica 25 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając.
Do masy wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki lub drewnianej szpatułki, by składniki się połączyły.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170º C przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości ok.30 cm i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Wystudzone ciasto oddzielić od boków formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem czekoladowy:
- 600 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej

Do rondelka wlać 500 ml śmietanki i podgrzać, aż będzie bardzo gorąca (nie należy dopuścić do zagotowania). Wcześniej pokruszoną czekoladę zalać gorącą śmietanką i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzoną śmietankę z czekoladą wstawić na 4 godziny do lodówki lub na lepiej na całą noc (tę część najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu).

Zimną śmietankę z czekoladą ubić mikserem. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone.
Do masy śmietanowej dodać serek mascarpone i pozostałe 100 ml śmietanki i ubić na gładki, jednolity krem.

Poncz: 
- 1/2 szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
- sok z 1/2 cytryny

Do przegotowanej i wystudzonej wody wycisnąć sok z cytryny, wymieszać.

Masa śmietanowa do obłożenia tortu:
- 300 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno  z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.

Dodatki+ dekoracja:
- 250 g truskawek
- 200 g borówek amerykańskich
- żywe kwiaty
- folia spożywcza
- beziki
- mini pianki


Na podkładce do tortów ułożyć pierwszy blat i nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/2 kremu czekoladowego i ułożyć przekrojone na pół truskawki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostały krem czekoladowy i ułożyć borówki. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i wstawić do lodówki na 20 minut.
Na wierzch i boki tortu wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i schować do lodówki na kolejne 20 minut.

Ucięte wcześniej kwiaty przygotować. Z foli spożywczej powycinać niewielkie prostokąty o długości łodyżek kwiatków i owinąć.

Schłodzony tort dekorować wedle uznania przygotowanymi kwiatami, bezikami i mini piankami.

Smacznego ! :-)

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wykorzystywać świeże kwiaty do dekoracji ciast. Jeśli chodzi o torty na uroczystości rodzinne zawsze przygotowuję je samodzielnie. Najczęściej jest to biszkopt czekoladowy przekładany bita śmietaną. Fajne wskazówki znalazłam ma https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Stosuje je w sojej kuchni od dawna i mój biszkopt czekoladowy zawsze pięknie wyrasta i jest bardzo puszysty. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...