czwartek, 12 lipca 2018

Napoleonka


Napoleonka- ponadczasowe ciasto, który nigdy się nie nudzi. Bardzo proste w wykonaniu i jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 32x22 cm):
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiać do miski, Pokrojone wcześniej masło wraz z cukrem, śmietaną i żółtkiem dodać do mąki, Szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części i umieścić na 2 godziny w lodówce (lub dłużej).

Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia. Można wcześniej odrysować wielkość formy w której będziemy składać ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 20- 30 minut do zezłocenia się ciasta.

Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Upieczone blaty wystudzić.

Składniki na budyń:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe (8 g każdy)
- 2 łyżki masła

Jajka zmiksować z cukrem waniliowym. Dodać szklankę mleka i obie mąki. Całość ponownie zmiksować, tak, by nie było grudek. Pozostałe mleko, cukier i masło zagotować w rondelku. Na gotujące się mleko z cukrem i masłem wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. 
Rondelek zdjąć z ognia i wystudzić budyń, ale nie całkowicie.

Jeden blat ciasta umieścić na dnie formy. Wyłożyć cały budyń i równomiernie rozsmarować. Położyć drugi blat (najlepiej wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki- ułatwi to późniejsze krojenie ciasta).
Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ! :-)


1 komentarz:

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...