Na pewno wszystkim intensywny zapach przyprawy do piernika i cynamonu kojarzy się z okresem przedświątecznym. Gwarantuje, że po upieczeniu cynamonowych zawijańców cały dom będzie pachniał tą przyprawą :) Najlepiej smakują zaraz po przestudzeniu ze szklanką ciepłego mleka - idealne na jesienny przedświąteczny wieczór :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 7 g suchych drożdży
Mleko lekko poddrzać, dodać cukier i wymieszać. Wsypać drożdże i odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, a w razie gdyby mocno kleiło się do rąk podsypać odrobinę mąki. Włożyć do lekko wysmarowanej olejem lub masłem miski i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Nadzienie:
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
Wymieszać cukier z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta. Posypać nadzieniem zostawiając około 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu. Zaczynając od przeciwnej strony zwijać ciasto w rulon. Kroić w plastry o grubości około 2-3 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Połączyć cukier z sokiem do otrzymania jednolitej masy. W razie potrzeby można dodać trochę mleka.
Smacznego ! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz