Coś dla wielbicieli czekolady i nutelli. Mega słodkie babeczki Rocher w sam raz dla łasuchów lubiących wyjadać Nutellę ze słoika ;-)
Składniki na 12 babeczek:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- pół szklanki kakao
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy wysokości papilotek (ciasto będzie gęste o konsystencji musu, najwygodniej nakładać je przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętym końcem).
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Ponadto:
- 400 g nutelli (1 słoiczek)
- 250 g serka kremowego philadelphia (nie light), schłodzonego
- 12 pralinek Ferrero Rocher (zamiast tego można użyć orzechów laskowych, podprażonych na patelni, w całości lub posiekanych)
Wystudzone babeczki przygotować: lekko ściąć nożykiem wybrzuszoną powierzchnię. Delikatnie wydrążyć środek babeczek (łyżeczką lub przy pomocy urządzenia do wydrążania jabłek). Wydrążony środek przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętą końcówką nadziać nutellą, w każdej babeczce.
W misie miksera umieścić schłodzony serek, dodać pozostałą nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką okrągłą końcówką. Krem wycisnąć na babeczki. Na wierzch każdej babeczki wcisnąć pralinką Ferrero Rocher. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)
P.S. Jeszcze tutaj chciałabym złożyć mojej mamie, która dziś obchodzi urodziny najlepsze życzenia :-) Kocham Cię bardzo ! :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz