Pyszne, puszyste amerykańskie pancakes. Najlepiej smakują z oryginalnym syropem klonowym i świeżymi owocami. Dobieranie dodatków jest dowolne, dodajcie to, co najbardziej lubicie :)
Składniki (na 8-10 sztuk):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować blenderem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki na średnim ogniu z dwóch stron. Najlepiej podawać z syropem klonowym, ale również mogą być świeże owoce, dżem, masło lub cukier.
Smacznego ! :-)
Idealne na śniadanie koniecznie z filiżanką aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuńPancakes na śniadanie, nie ma nic lepszego :)
OdpowiedzUsuń