czwartek, 18 lipca 2019

Tort czekoladowo- orzechowo - śmietankowy z frużeliną malinową



Torcik ten miałam przyjemność przygotować na chrzest małego człowieczka :)
Ciacho pracochłonne, ale warte zachodu- uwierzcie ! Najlepszy na świecie krem orzechowy i czekoladowy, a uzupełnieniem tego kwaskowata żelka malinowa. Całość obłożona kremem śmietankowym z mascarpone i udekorowane żywymi eustomami :)

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 23-24 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (można dodać 1/2 szklanki cukru)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do powstałej masy wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości 30 cm. Wystudzić, boki ciasta oddzielić od formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany 30% lub 36%

- 50 g mascarpone
- 125 g czekolady mlecznej, połamanej

- 30 g czekolady gorzkiej, połamanej

Do rondelka wlać śmietankę i podgrzewać, aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć z palnika i dodać połamane czekolady. Odczekać 1-2 minuty po czym dobrze wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, wystudzić. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Do schłodzonego kremu dodać mascarpone i zmiksować razem na gładko.

Składniki na krem orzechowy:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g mleka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolnego alkoholu
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej.

Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Poncz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty

Składniki na żelkę malinową:
- 350 g malin, świeżych lub mrożonych

- 3 łyżki cukru 
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Maliny umieścić w rondelku (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż całkowicie się rozpuści a maliny się rozpadną. Mieszać od czasu do czasu. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce zimnej wody, dobrze wymieszać. Dodać do malin, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika.
Jeżeli nie lubicie pestek z malin, możecie je przetrzeć przez drobne sitko na tym etapie.
Napęczniałą żelatynę umieścić na 10 sekund w mikrofali na średniej mocy (uważając, by jej nie zagotować). Dodać do gorących, przetartych malin i dokładnie wymieszać.
Wystudzić do temperatury pokojowej.
Tortownicę lub inne naczynie o średnicy 16-20 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać wystudzone maliny. Naczynie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia malin, najlepiej na całą noc.

Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
- 600 ml śmietany 30% lub 36%, schłodzonej
- 500 g mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

Dodatkowo:
- żywe kwiaty
- małe beziki
- złota posypka
- folia spożywcza


Składanie tortu:
Na paterze umieścić pierwszy blat, nasączyć ponczem. Wyłożyć cały krem czekoladowy, rozsmarować. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Wyłożyć połowę kremu orzechowego. 
Delikatnie wyciągnąć żelkę malinową z małej tortownicy i odkleić od folii spożywczej. Umieścić na kremie orzechowym i wyłożyć resztę kremu orzechowego. 
Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Wstawić do lodówki na kilka godzin (polecam wstawić na całą noc, wtedy wszystkie kremy dobrze zastygają i cały tort jest stabilniejszy.

Na wierzch i boki wyłożyć trochę kremu śmietankowego i rozsmarować. Wstawić do lodówki na 15-30 minut. Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch i boki. Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotować kwiaty. Ucięte łodyżki owinąć uciętą folią spożywczą. W ten sposób zabezpieczamy tort przed różnymi sokiami z kwiatków :)

Tort wyjąć z lodówki, udekorować kwiatami, bezikami i posypką.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...