wtorek, 11 czerwca 2019

Tort komunijny truskawkowo- kokosowy


Przepis na tort komunijny, który nie musi być tylko na komunię - wystarczy zmienić dekorację ;) Pracę warto rozłożyć sobie na kilka dni, np.:
1. Upiec biszkopt czekoladowy i kokosowy
2. Przyrządzenie kremu truskawkowego i złożenie
3. Obłożenie kremem śmietankowym i dekoracja.

Składniki na ciasto czekoladowe:
- 315 g czekolady gorzkiej
- 6 jajek
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę połamać na kawałki. Wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, z termoobiegiem. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na dwa blaty.

Składniki na ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 190 g cukru
- 190 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Na końcu delikatnie wmieszać szpatułką wiórki kokosowe. Piec w formie prostokątnej o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C, z termoobiegiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem truskawkowy:
- 630 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 4,5 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 łyżeczek żelatyny
- 470 g śmietanki 30% lub 36%

Do truskawek razem z sokiem, który puściły, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na mus.
Żelatynę namoczyć w 7 łyżkach wody, Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją przez 10 sekund w mikrofali. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki ( nie może za mocno stężeć). Gdy zacznie gęstnieć, ubić śmietanę na sztywno i delikatnie połączyć ją z musem.

Dodatkowo:
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- świeże owoce (truskawki, kiwi, winogrona, pokrojone w cienkie plasterki jabłko)
- opłatek z nadrukiem
- 100 g białek czekolady

Dolny blat czekoladowy przełoży do formy. Nasączyć herbatą. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego i truskawki pokrojone w drobną kostkę. Przykryć ciastem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu, truskawki pokrojone w kostkę i przykryć drugim blatem czekoladowym. Lekko nasączyć herbatą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.. Ciasto oddzielić nożem od formy i ściągnąć obręcz. Ciasto ułożyć na podkładce do tortów.

Krem śmietankowy do obłożenia:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36 %
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę przełożyć do misy miksera. Dodać cukier puder i  ubić na sztywno. Dodać mascarpone i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.

Na wierzch tortu i boki wyłożyć cienką warstwę kremu śmietankowego. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Do rękawa cukierniczego odłożyć trochę kremu - będzie potrzebny do dekoracji.
Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki - wyrównać. Tort ponownie schłodzić w lodówce. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Wystudzić. Wylać na wierzch schłodzonego tortu, wyrównać. Położyć opłatek z nadrukiem. Wokół wycisnąć ozdobne rozety, zakrywając tym samym brzeg opłatka. Udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...