czwartek, 28 marca 2019

Ciasteczka z kawałkami czekolady (american chocolate chip cookies)



Te ciastka zawsze kojarzą mi się z tymi z Carrefour'a i "Kruszynkami" z Biedronki :D Zawsze były to moje ulubione ciastka - kruche, z wyczuwalnymi kawałkami czekolady lub innymi bakaliami. Miałam fioła na ich punkcie :D W końcu po kilku latach, przyszedł czas na zrobienie ich w domu. Są pyszne. Im bardziej lubicie czekoladę, tym więcej możecie jej dodać :)

Składniki (na ok.11-12 sporych ciastek):
- 155 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g brązowego cukru
- 40 g białego cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej (możecie dodać gotowe kropelki czekoladowe do zapiekania)

Czekoladę posiekać (każdą kosteczkę pokroić na 4 kawałeczki).
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać.
W drugiej misce przełożyć miękkie masło, dodać cukier biały i brązowy i ubijać (przez ok. 5 minut) do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki i zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką umoczoną wcześniej w wodzie nabierać masę. Formować kulki wielkości małej gałki lodów i układać na blaszce, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciastka dość mocno rosną). Ciastka delikatnie spłaszczyć, najlepiej wilgotną dłonią (dzięki temu masa nie przykleja się do rąk).
Blaszkę wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż jego połowa. Piec przez ok. 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie (zastygają podczas studzenia). Na zewnątrz mają być chrupiące, a w środku ciągnące.

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...