poniedziałek, 7 stycznia 2019

Tort "Wiśniowa wariacja" z kremem śmietankowym



Cześć i czołem ! Jak nastroje już w Nowym Roku ? Macie jakieś postanowienia noworoczne ? Ja szczerze nigdy takich nie robię, bo z ich realizacją później bywa różnie... ;) Jak już coś stawiam na konkretne plany.
Do rzeczy. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny tort- kakaowe, biszkoptowe blaty, przełożone kremem śmietankowym z mascarpone oraz frużeliną wiśniową. Dekoracja to świeże wiśnie oraz płatki z czekolady. Po raz pierwszy zdarzyło mi się temperować czekoladę. Co to znaczy ? A no to, że... nie można jej roztemperować ;) Pewnie więszkość z Was zastanawia się : "Zbzikowała, czy co ?" Ale nie, nie zbzikowałam ;) Mianowicie praktycznie każda czekolada, którą kupujecie w sklepie jest zatemperowana - czyli się błyszczy, a dekorację zrobione z takiej czekolady nie tak łatwo ulegają zniekształceniom jak czekolada roztemperowana. Dodatkowo szybko zastyga ;) Po więcej szczegółów odsyłam Was do YouTube'a - tam na pewno Wasze wątpliwości się rozwieją :)

Składniki na biszkopt kakaowy (o średnicy 24 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po koleli żółtka nadal ubijając.
Do masy wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki lub drewnianej szpatułki, by składniki się połączyły.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na blat z wysokości ok.30 cm i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Wystudzone ciasto oddzielić od boków formy za pomocą nożyka. Przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36% ,schłodzonej
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Śmietanę umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć. Dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Składniki na frużelinę wiśniową:
- 450 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 5 łyżek cukru kryształu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści a wiśnie całkowicie się rozpadną. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, dobrze rozmieszać i wlać do wiśni, połączyć. Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie włożyć na 10 sekund do mikrofali, po tym czasie powinna się rozpuścić. 
Rondel z  wiśniami zestawić z ognia i poczekać, aż wystygną (powinny być ciepłe). Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Frużelina będzie dobra, gdy konsystencją będzie przypominać gęstniejącą galaretkę.

Nasączenie:
- ok. pół szklanki Amaretto


Na paterze ułożyć pierwszy blat kakaowy, dobrze nasączyć. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego, dodatkowo wokół brzegów utworzyć "rant" (tym samym zapobiegając wypłynięciu na zewnątrz frużeliny). Na środek wyłożyć połowę frużeliny i przykryć drugim blatem. Nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego, również utworzyć "rant" i rozprowadzić resztę frużeliny. Przykryć ostatnim blatem. Na wierzch i boki wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowego, wyrównać. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie resztę kremu rozprowadzić na wierzch i boki, wyrównać i schłodzić. 

Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- świeże wiśnie
- posypka

Czekoladę rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do plastikowej miseczki i podgrzewać przez 10 sekund w mikrofali. Wyjąć i dobrze wymieszać. Powtarzać tę czynność do momentu, aż czekolada zacznie być płynna, ale nie na tyle, żeby dobrze rozprowadzać ją na papierze. Następnie podgrzewać tylko przez 5 sekund i powtarzać do momentu uzyskania czekolady, którą łatwo będzie rozprowadzić na papierze (w ten sposób zapobiegamy roztemperowaniu czekolady- więcej możecie znaleźć na YouTubie "Temperowanie czekolady"). Na przygotowanym papierze do pieczenia rozprowadzać niewielką ilość czekolady, tworząc podłużne liście (jak na zdjęciu). Pozostawić do zastygnięcia, po czym delikatnie odklejać listki od papieru. 
Przyklejać na boki tortu. Na wierzch wyłożyć wiśnie i posypać posypką. 

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...