Syrniki - tradycyjne placki z sera białego, pochodzące z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W zależności od Waszych preferencji do ciasta można dodać rodzynki, jabłka, gruszki, morele, suszone owoce.
Składniki:
- 275- 300 g sera białego, półtłustego lub tłustego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75 g mąki pszennej
Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać jajko, cukier i 60 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z masy uformować około 8 kulek, każda spłaszczyć na kształt okrągłego placuszka i obtoczyć w pozostałej mące. Na początku smażyć na większym ogniu do zarumienienia placuszków, następnie zmniejszyć na średnią moc, aby usmażyły się w środku.
Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- dżem o dowolnym smaku
- syrop klonowy
Syrniki podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie z kleksem jogurtu naturalnego, dżemem malinowym i syropem klonowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz