Sezon na rabarbar w pełni, więc warto wykorzystać go do wypieków :)
Przychodzę z propozycją wykorzystania go do tarty. Kruchy spód, świeży rabarbar i beza jako mięciutka pianka...
Zapraszam ! :)
Składniki na kruchy spód (o średnicy 24 cm):
- 240 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę oraz masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Warstwa z rabarbarem:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić w paski odługości 2 cm.
Beza:
- 5 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawać cukier- łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
- garść podprażonych płatków migdałowych
Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotowaną formę wyłożyc ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i posypać dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie równomiernie wyłożyć bezę i piec kolejne 25 minut w 180 stopniach C do lekkiego zarumienienia. Piekarnik wyłączyć i pozostawić ciasto na 25 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego ! :-)
Piękna pianka- do tego trzeba mieć rękę, bo beza bywa kapryśna :)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńWymagająca "bestia" ;) Piekarnik też robi dużo :)
Pozdrawiam