wtorek, 5 czerwca 2018

Rabarbarowa tarta pod chmurką


Sezon na rabarbar w pełni, więc warto wykorzystać go do wypieków :)
Przychodzę z propozycją wykorzystania go do tarty. Kruchy spód, świeży rabarbar i beza jako mięciutka pianka... 
Zapraszam ! :)

Składniki na kruchy spód (o średnicy 24 cm):
- 240 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę oraz masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Warstwa z rabarbarem:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić w paski odługości 2 cm.

Beza:
- 5 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawać cukier- łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.

Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
- garść podprażonych płatków migdałowych

Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotowaną formę wyłożyc ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i posypać dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie równomiernie wyłożyć bezę i piec kolejne 25 minut w 180 stopniach C do lekkiego zarumienienia. Piekarnik wyłączyć i pozostawić ciasto na 25 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego ! :-)


2 komentarze:

  1. Piękna pianka- do tego trzeba mieć rękę, bo beza bywa kapryśna :)


    http://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Wymagająca "bestia" ;) Piekarnik też robi dużo :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...